Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.

dimecres, 13 de desembre del 2006

DEBAT SOBRE EL FUTUR DE LA SERRA DE GALLINERS


Noticia publica a la web de l'ajuntament.

Un debat sobre el futur de la serra dels Galliners a càrrec de representats dels grups municipals i organitzat per l’entitat Sant Quirze Natura va aplegar ahir una cinquantena de persones al centre Cívic Can Feliu. Al debat van participar-hi Antoni Rebolleda en representació del PSC, Joan Gasull per Epsq-ICV, Josep Coll per ERC i Francesc Contreras per CiU. David Sànchez, regidor del PP va excusar la seva assistència per problemes de salut.

La primera intervenció la va fer Rebolleda, que va defensar la necessitat de fer un tractament transversal que englobi tant polítiques de serveis, urbanístiques o medi ambientals, en tant en quant el medi urbà i el periurbà, on se situa la serra dels Galliners, tenen una estreta relació d’influència. Amb l’objectiu principal de millorar l’entorn de Sant Quirze del Vallès, Rebolleda va demanar que tothom se sumi a un esforç de conservació de la serra i va proposar l’elaboració d’un Pla Especial abans de les eleccions, aprofitant la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana que s’està fent actualment.

Joan Gasull, d’EpSQ-ICV, va introduir que la serra dels Galliners és part de la Via Verda, una zona que connecta vàries poblacions i cal ordenar i limitar-ne els usos, de manera conjunta i unint els esforços de tots els municipis implicats. Entre les propostes per garantir la seva conservació, Gasull va concretar la posada en marxa de projectes de restauració del medi, l’adquisició de terrenys per part de l’administració, l’elaboració de projectes d’impacte ambiental, l’eliminació d’instal·lacions mal situades o en desús, la creació d’àrees de lleure, la limitació dels usos de vehicles o la senyalització de camins. Finalment, Gasull va proposar la creació d’organismes supramunicipals que creïn un lligam entre tots els municipis implicats per actuar conjuntament.

El tercer en intervenir va ser l’actual regidor de medi ambient de l’Ajuntament Josep Coll, d’ERC, que va centrar el seu debat principalment en la necessitat de garantir que la totalitat de la serra de Galliners es converteixi en sòl no urbanitzable. Aquesta és, segons Coll, la millor manera de protegir un espai natural. Coll també va incidir en el tema que el planejament urbanístic dels municipis no hauria d’estar només en mans dels ajuntaments sinó que caldria una vigilància propera de les administracions autonòmiques. El representant d’ERC va citar també els acords als que s’havia sumat l’Ajuntament amb la voluntat de conservar la serra, entre les quals va destacar la declaració de Sant Celoni i la declaració de parc agrícola, signada l’any 2005.

L’última exposició la va fer Francesc Contreras, representant de CiU i regidor de medi ambient durant molts anys. Contreras va apuntar la dificultat que existeix per controlar el territori especialment en una xarxa de camins, com els de la serra dels Galliners, en la que estan implicats molts municipis. Per això, la seva màxima demanda va ser la creació d’un organisme, tipus consorci o similar, que aplegui tots els municipis implicats i que actuï de manera transversal i conjunta.

Després de diverses intervencions del públic, tots els grups municipals es van comprometre públicament a endegar mesures per la millora de la conservació de la serra dels Galliners.